Οθωνοί

ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ

Σε μόλις 10,8 τ.χλμ ο τολμηρός επισκέπτης, που θα σκεφτεί να αφήσει πίσω του την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα, θα ανακαλύψει το πραγματικό νόημα της έκφρασης «χαμένος παράδεισος». Αν κι εδώ θα ταίριαζε περισσότερο η λέξη κρυμμένος, όπως κρυμμένες είναι σχεδόν όλες οι πανέμορφες παραλίες του, καθώς η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από τη θάλασσα ή από μονοπάτια.

Οι κάτοικοι των υπέροχων Οθωνών, αποτελούν τους ακρίτες της δυτικής εσχατιάς της ελληνικής επικράτειας, καθώς το νησάκι -το μεγαλύτερο από τα τρία, που αποτελούν το σύμπλεγμα των Διαπόντιων Νήσων, μαζί με την Ερεικούσσα και τη Μαθράκι, καθώς και κάποιων βραχονησίδων- αποτελεί το δυτικό όριο της Ελλάδας, το τελευταίο σύνορο πριν την Ιταλία.

Οι Οθωνοί, με την πυκνή βλάστη, τα αγριοκυπαρίσια που φυτρώνουν στα σχετικά ψηλά βουνά -393 μ. υψόμετρο- και τις πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες ενδείκνυνται για γαλήνιες μα απολαυστικές διακοπές, ιδίως για όποιους αρέσκονται στην ανακάλυψη και στην περιήγηση. Οι Οθωνοί δε θα σας φανερωθούν με την πρώτη ματιά: θα πρέπει να τους ψάξετε, να τους εξερευνήσετε για να σας αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

Θα πρέπει π.χ. να πάρετε ένα βαρκάκι αν θέλετε να κολυμπήσετε σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας, την Άσπρη Άμμο, που βρίσκεται στις δυτικές ακτές του νησιού ενώ στα βόρεια ο όρμος Φύκι, θα αποζημιώσει για την προσπάθεια τους τολμηρούς με την αχανή παραλία του και την οργιώδη βλάστηση.

Η Άσπρη Άμμος, όπως μαρτυρά και το όνομα της είναι μια αμμουδερή παραλία με ψιλή, λευκή άμμο, βότσαλα και πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά. Από πάνω της στέκεται ένας κατακόρυφος βράχος που ξαφνιάζει με το απότομο και λείο, θα έλεγε κάποιος, κόψιμο του.

Αν συνεχίσετε με το βαρκάκι, λίγο πιο πέρα θα συναντήσετε τη Σπηλιά της Καλυψούς, όπου σύμφωνα με το θρύλο κράτησε για επτά χρόνια η νύμφη Καλυψώ αιχμάλωτο της γοητείας της τον, τραβάτε με κι ας κλαίω, Οδυσσέα.

Στις ανατολικές ακτές μπορείτε να επισκεφθείτε το Ακρωτήρι Καστρί –όπου υπάρχουν ερείπια, πιθανότατα από κάποιο ενετικό κάστρο, αλλά και τον εντυπωσιακό Φάρο, που χτισμένος σε υψόμετρο 100 μ. αγναντεύει την απέραντη θάλασσα.

Γενικά οι περισσότερες παραλίες είναι απότομες και βραχώδεις, αλλά μια περιήγηση με τα καϊκάκια θα σας αποκαλύψει υπέροχους ορμίσκους, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας και το περιβάλλον, στην πιο παρθένα του μορφή.

Οι Οθωνοί είναι εξαιρετικά μικροί, μόλις 3,6 χλμ και 5,6 χλμ μήκος ενώ οι δαντελωτές ακτές τους αγγίζουν τα 30 χλμ. Πρόκειται για έναν τόπο ιδανικό για βόλτες, ψάρεμα, θαλάσσια σπορ και κυρίως ιστιοπλοΐα.

Πέντε είναι οι οικισμοί του νησιού. Μεγαλύτεροι είναι το Χωριό και ο Άμμος, όπου βρίσκεται τόσο το λιμάνι όσο και οι διοικητικές υπηρεσίες αλλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι ταβερνούλες, το μπακάλικο και τα καφενεία. Στον Άμμο βρίσκεται και το αλιευτικό καταφύγιο «Αυλάκι», μοναδικό στην Ελλάδα.

Στους Οθωνούς μπορείτε να φτάσετε είτε με πλοίο από την Κέρκυρα είτε με καΐκια, που ξεκινούν από το Σιδάρι και τον Άγιο Στέφανο και καταλήγουν στον Άμμο, όπου βρίσκετε συγκεντρωμένη κι όλη η κίνηση του νησιού.

Έλληνες είναι η αλήθεια, εκτός από τους ντόπιους, θα συναντήσετε ελάχιστους, καθώς οι Οθωνοί παραμένουν κρυφοί αλλά όχι και για τους πολλούς Ιταλούς, που τους επιλέγουν ως τόπο των διακοπών τους.

Εκτός βέβαια από τις παραλίες θα ενθουσιαστείτε και με την ενδοχώρα, με τα πανέμορφα, πέτρινα σπιτάκια των οικισμών, από τα οποία τα περισσότερα ανοίγουν μόνο το χειμώνα όταν επιστρέφουν οι μετανάστες στα πατρογονικά τους εδάφη.

Οθωνοί: Κοινότητα 26630/72132, αστυνομικός σταθμός 26630/71592, λιμενικός σταθμός 26630/72280.

ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ - ΟΘΩΝΟΙ

ΑΡΧΙΚΗ | ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ | ΚΕΡΚΥΡΑ | ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ | ΚΕΡΚΥΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΚΕΡΚΥΡΑ LINKS | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ