Κέρκυρα Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας στεγάζει ευρήματα που προέρχονται αποκλειστικά από το νησί της Κέρκυρας και αποκαλύπτεται με αυτά η πολιτισμική παρουσία του διαχρονικά στον αρχαίο κόσμο. Στόχος του μουσείου είναι να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τον αρχαίο πρόγονό του, μέσω των δημιουργημάτων του.

Επίσης να καταδείξει τη συνέχεια του πολιτισμού στο χώρο του νησιού της Κέρκυρας και να δημιουργήσει τα ερείσματα που θα βοηθήσουν τον καθένα να βιώσει την πολιτισμική του ταυτότητα και να ενστερνιστεί τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της διαφύλαξης της.

Το κτήριο του αρχαιολογικού μουσείου, κτισμένο στη δεκαετία του 1960, ακολουθεί τις γραμμές σύλληψης σειράς κτηρίων που οικοδομήθηκαν την ίδια περίοδο για να στεγάσουν αρχαιολογικά μουσεία και συλλογές. Είναι κτισμένο σε δύο ορόφους και διαθέτει προαύλιο-κήπο στο ισόγειο και εξώστη στη νότια και ανατολική πλευρά του στον πρώτο όροφο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας - Περιγραφή της Έκθεσης

Ισόγειο

Στο χώρο αυτό εκτίθεται μικρό τμήμα της έκθεσης του μουσείου που περιλαμβάνει γλυπτά, χάλκινα αγαλματίδια, αντικείμενα από αρχαιοκαπηλία. Προσωρινά, μέχρι να ανοίξει το Μουσείο Ηγουμενίτσας φιλοξενείται μεταλλική πανοπλία από το Προδρόμι της Θεσπρωτίας. Προθάλαμος α΄ ορόφου Η αίθουσα είναι αφιερωμένη σε ευρήματα που προέρχονται από τα αρχαία νεκροταφεία.

Νότια Αίθουσα

Στην αίθουσα αυτή το πιο εντυπωσιακό έκθεμα είναι ο λεγόμενος «Λέων του Μενεκράτους? που χρονολογείται στο τέλος του 7ου αι. π.Χ. Στην αίθουσα φιλοξενούνται επίσης ποικίλα εκθέματα διαφορετικών χρονικών περιόδων από όλο το νησί.

Αίθουσα της Γοργούς

Η αίθουσα περιλαμβάνει κυρίως γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη από το ναό της Αρτέμιδος στους Αγίους Θεοδώρους. Κυριαρχεί και εντυπωσιάζει το αέτωμα της Γοργούς, κορινθιακής τέχνης, που κοσμούσε τη δυτική πλευρά του μεγάλου δωρικού ναού και αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα που ξεχωρίζει τόσο για την τέχνη όσο και για τον όγκο του (συνολικό πλάτος 17μ. και ύψος 3,18μ.)

Βόρεια αίθουσα

Φιλοξενεί ένα σημαντικό έκθεμα του μουσείου, το αριστερό τμήμα ενός πώρινου αετώματος από την περιοχή του Φιγαρέτου που χρονολογείται γύρω στο 500 π.Χ. Εικονίζει διονυσιακό συμπόσιο στο οποίο μετέχουν ο θεός Διόνυσος και ένας έφηβος ξαπλωμένοι πάνω σε κλίνη (πιθανόν είναι ο γιός του Οινοπίων). Στον ίδιο χώρο εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές στο κτήμα Mon-Repos όπου βρίσκονταν τα ιερά της αρχαίας Κέρκυρας, γλυπτά ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων και άλλες αρχαιότητες. Αίθουσα που προήλθε από τη μετατροπή του αίθριου του πρώτου ορόφου σε κλειστό χώρο.

Εκτίθενται αντικείμενα από τις ανασκαφές στο χώρο του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας αλλά και από νεκροταφείο στη βόρεια Κέρκυρα, κερκυραϊκά νομίσματα αλλά και νομίσματα από άλλες πόλεις που βρέθηκαν στις ανασκαφές στο νησί, πίνακες κυκλοφορίας των αρχαίων κερκυραϊκών νομισμάτων, αλλά και ευρήματα από το εργαστήριο κεραμικής της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας στην περιοχή Φιγαρέτο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας

Βράϊλα 1, Κέρκυρα (Νομός Κέρκυρας)

Τηλέφωνο: +30 26610 30680

Πηγή : Υπουργείο Πολιτισμού

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - ΚΕΡΚΥΡΑ

ΑΡΧΙΚΗ | ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ | ΚΕΡΚΥΡΑ | ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ | ΚΕΡΚΥΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΚΕΡΚΥΡΑ LINKS | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ